Inovatorski center

ZAVOD ZA TRAJNOSTNE REŠITVE – SPECIALIZIRAN INOVATORSKI CENTER ZA ALTERNATIVNE NOVOSTI

Izvaja:

  • evidentiranje in organiziranje inventorjev, inovatorjev, izumiteljev in avtorjev avtorskih pravic s področja alternativnih dejavnosti,
  • informiranje, obveščanje in promocija članov in njihovih novosti,
  • pospeševanje razvoja inovacijske dejavnosti na področju alternative,
  • izobraževanje in usposabljanje,
  • svetovanje in strokovna pomoč,
  • izvajanje inovatorskih delavnic, akcij in programov ASI,
  • predstavitve in poslovna srečanja.

Naše inovacije

  • OBESEK ZA ZDRAVO IN VITALNO ŽIVLJENJE

Prejeli zlato medaljo na Mednarodnem sejmu ženskih inovacij KIWIE v Koreji, maja 2008

Prejeli posebno priznanje za razvoj novosti v Ženevi, aprila 2007

Prejeli posebno priznanje za izum obeska, na inovacijskem sejmu IENA v Nurenbergu, novembra 2006

  • ŽIVA VODA

Prejeli bronasto medaljo na Mednarodnem sjemu ženskih inovacij KIWIE v Koreji, maja 2008

Prejeli srebrno medaljo na mednarodnem sejmu Agra

  • NARAVNO ZDRAVLJENJE

Prejeli bronasto medaljo na Mednarodnem sejmu ženskih inovacij KIWIE v Koreji, maja 2008

Prejeli posebno priznanje za razvite novosti v svoji panogi na inovacijskem sejmu IENA v Nurenbergu, novembra 2006

DOGODKI

DELAVNICE ZA INOVATORJE V ZDRAVILNEM GAJU

V Zdravilnem gaju so 21.8.2009 potekale zanimive delavnice na temo, kako zaščititi svojo inovacijo in z njo uspešno priti na trg.

Na delavnicah so sodelovali inovatorji, ki so že uspeli s svojimi inovacijami prodreti na trg ter tudi tisti, ki so še povsem na začetku in imajo le zaščito.

Nekaj utrinkov si lahko pogledate na spodnjih slikah.

5  4  7  10

 

DRUGO LETNO SREČANJE INOVATORJEV

Program je finančno podprlo Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo v sodelovanju z Javno agencijo za tehnološki razvoj.

Kljub mrazu se je drugega (in zadnjega) letošnjega srečanja ASI, ki je potekalo 17.10.2009 v Naravnem zdravilnem gaju Tunjice, udeležilo okrog 50 inovatorjev, posebej veseli pa smo bili, da sta nas s svojim obiskom počastila tudi novi direktor Urada RS za intelektualno lastnino dr. Jurij Žurej in strokovnjak za intelektualno lastnino Janez Kukec Mezek. Ta obisk je bil za inovatorje nadvse koristen, saj so lahko tekom srečanja razčistili marsikatero dilemo, povezano s patentnimi prijavami in vzdrževanjem patentov.

Na začetku srečanja so predstavniki ASI predstavili rezultate letošnjega programa, sledilo pa je zelo zanimivo krajše predavanje psihologa – družinskega terapevta Janka Štifterja, ki je hkrati tudi inovator. Štifter je izhajal iz lastne izkušnje z inovacijama – dvema pripomočkoma za iztiskanje vsebine iz tub, ki sta danes že v proizvodnji in je bilo prodanih že 20.000 izvodov, ko pa je bil na začetku svoje izumiteljske poti, bi lahko večkrat obupal. Inovatorje je opozoril, da se bodo na svoji poti srečevali z ljudmi različnih karakterjev, od katerih bodo nekateri njihovo inovacijo ocenili z zaničevanjem, drugi pa jo povzdigovali v nebo. Za inovatorja je zato pomembno, da si o lastni inovaciji ustvari čimbolj realno sliko in da vztraja na svoji poti, kljub morebitnim negativnim odzivom drugih ljudi.

Predavanje je sprožilo živahno razpravo, ki jo je bilo treba žal predčasno zaključiti, saj sta inovatorje čakali delavnici z naslovoma »Kako pripraviti svoj poslovni načrt« in »Kako se prijaviti na javne razpise«, ki ju je vodila Olga Pregelj, univ. dipl. ekonomistka iz Zavoda za razvoj znanja in podjetništva Vedoma. Za delavnici je bilo zelo veliko zanimanje, zato so se ju udeležili skoraj vsi prisotni. Manjša skupina inovatorjev, ki je temi nista zanimali, pa si je medtem ogledala Naravni zdravilni gaj in njegove energijske točke.

Po delavnicah so se inovatorji okrepčali z golažem, sledila pa je sproščena zabava in medsebojna izmenjava izumiteljskih izkušenj.

P

SREČANJE S PREDSEDNIKOM VLADE

Gospod predsednik, Borut Pahor, nas je, inovatorje, povabil na srečanje 14.1.2009 ob 10.00 v veliko sejno sobo na Gregorčičevo 27 v Ljubljani. Vabljeni smo bili vsi inovatorji, ki smo lansko leto prejeli najvišja priznanja. Srečanja se je udeležil tudi minister za znanost in gospodarstvo, Gregor Golobič. Delovni sestanek je bil uspešen, saj smo predstavili težave s katerimi se soočamo na poti, s starni vlade pa so zagotovili, da bodo poskrbeli za utrezne rešitve in da se drugo leto ponovno srečamo.

7

OBISK SEJMOV

Udeležili smo se KIWIE 2008 (Korea International Women’s Exposion), ki je potekal v Seoulu. Tokrat se je na mednarodnem inovacijskem sejmu žensk predstavilo kar 127 udeleženk iz 13 združenj, tam smo prejeli zlato medaljo za obesek za zdravo in vitalno življenje ter bronasta priznanja za Živo vodo, energijske centre in zdravljenje v piramidi.

Mednarodni inovacijski sejem, Salon novosti v Ženevi je potekal od 18. do 22. aprila 2007. Drago Vrhovnik je predstavljal svojo novost Obesek za zdravo in vitalno življenje (skupaj z več kot 700 inovatorjev iz 42 držav). Prejel je posebno priznanje za razvoj novosti.

Sejma Turizem in prosti čas, ki poteka od 29. marca do 1. aprila 2007 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, so se udeležili tudi člani združenja ASI – Aktivni slovenski inovatorji, in radovednim obiskovalcem pokazali nekaj zanimivih inovacij, ki so jih z lastnimi sredstvi izpopolnili v okviru lanskoletne mednarodne akcije Leto novosti v turizmu. Drago Vrhovnik, ki je v sklopu Zdravilnega gaja Tunjice razvil že kar nekaj novosti s področja alternativnih ved, je tokrat predstavil svoj patentirani obesek za zdravo in vitalno življenje, katerega učinkovitost so dokazali s slikanjem avre.

Drago Vrhovnik je organiziral festival VITA VAL, ki je potekal 20 in 21.maja 2006 v Naravnem zdravilnem gaju Tunjice. Na prireditvi so predstavili alternativna gibanja na področju kvalitete življenja v teoriji in praksi: duhovna gibanja, komplementarno in naravno zdravilstvo, zdravo prehrano, kmetovanje in vrtičkarstvo, vzgojo in pedagogiko, umetnost; pa tudi ideje, kako uporabiti svoj prosti čas za počitnice in duhovno rast.

Inovacijski sejem IENA 2006 je potekal od 2. do 5. novembra v Nürnbergu v Nemčiji. Enajst inovatorjev je razstavljalo svoje izume na sejmu kjer je bilo 560 inovatorjev iz 32 držav in so predstavili 692 novosti. Komisija sejma je podelila medalje in priznanja najboljšim inovacijam. Sejma se je udeležil tudi Drago Vrhovnik, ki je predstavil maketo piramide, ki jo uporabljajo za individualne terapije. Drago Vrhovnik je prejel posebno priznanje za razvite novosti v svoji panogi.

Na 38. mednarodnem obrtnem sejmu v Celju, 2005 je Drago Vrhovnik prejel srebrno medaljo za tehniko in metode izkoriščanja zemeljskih in kozmičnih energij in bronasto medaljo za Živo vodo.